Sens dubte, la violència de gènere és una de les xacres d’aquest segle. Hi ha una part d’aquesta violència que s’exerceix especialment en el món digital on, a més, hi ha la possibilitat covard d’utilitzar perfils falsos en xarxes socials que permeten operar de manera impune i on s’estan reforçant els estereotips i pràctiques discriminatòries cap a les dones, arribant en alguns casos a exercir una violència psicològica i emocional.
Com associació i, sobretot, com a pares, ens preocupen tots aquests temes, això és la raó per la qual l’Associació Educativa i Cultural Blue Beehive subvencionada per l’Ajuntament d’Ibi, hem plantejat la realització d’el programa “EMPÀTIC – Programa per educar en l’empatia i la igualtat en entorns digitals “, l’objectiu és la prevenció i erradicació de la violència de gènere, actuant especialment en els entorns digitals i en joves des de 12 a 18 anys, que és on a l’associació tenim un major coneixement i accés a la nostra activitat d’educació no formal.
El desenvolupament d’aquest programa es planteja a tres anys:
- El primer any per a l’elaboració d’uns materials didàctics i 8 vídeos específics sobre la violència de gènere que estarà a disposició de professors i pares sota copyleft Creative Commons.
- El segon any, per a la coeducació mitjançant l’elaboració de tallers amb joves utilitzant els materials elaborats com a base per a aquests tallers, on es generaran activitats de dramatització per crear empatia.
- El tercer any, s’educarà en la igualtat d’oportunitats i es realitzarà un documental sobre violència de gènere a partir de debats i de la feina feta en els tallers de dramatització.
Els objectius principals i globals d’aquest Programa EMPÀTIC:
• Creació d’un material educatiu enfocat al coneixement, la sensibilització i la conscienciació dels adolescents, sobre la igualtat i la violència de gènere.
• Foment de l’empatia i la igualtat entre els joves.
• Previndre la violència de gènere en general però, especialment, en l’entorn digital mitjançant l’educació en estratègies i recursos tècnics i intrapersonals.
• Ressaltar el paper d’aquells que són subjectes passius per a que creen empatia amb les víctimes.
• Utilitzar les pròpies xarxes socials, fer servir còmics i infografies per a realitzar campanyes contra la violència de gènere.
Els objectius específics per a l’any 2021 seran:
• La creació de 8 vídeos descrivint els diferents tipus de violència de gènere.
• La creació de materials didàctics recolzats en infografies i còmics que siguen propers per als joves.
• Introducció a col·legis i centres col·laboradors de joventut per generar un impacte en la prevenció de la violència de gènere.
Per a aquest primer any de el programa, es projecten dues activitats principals:
1 Creació de huit vídeos (El primer serà promocional i d’explicació del programa EMPÀTIC).
2 Creació de nou infografies
Aquests vídeos versaran sobre els diferents tipus de violència de gènere i estan especialment desenvolupats seguint les tècniques de visual thinking o pensament visual, que tenen un major impacte en els joves.
Els vídeos permeten la seua difusió en xarxes socials, on els joves són més receptius i permeten ser un material educatiu per reflexionar, sensibilitzar i crear empatia.
Els vídeos estaran disponibles en xarxes socials com YouTube, Instagram, Facebook, Twitter, TikTok. Sota llicència copyleft Creative Commons, estaran disponibles perquè professors i pares puguin utilitzar-los com a material educatiu preparat, especialment, per a estudiants de secundària, per a la sensibilització i la conscienciació dels adolescents.
També tens a continuació l’enllaç individual de cadascun dels vídeos per temàtica:
1. Vídeo genèric per a la presentació del Programa EMPÀTIC.
2. Violència física.
3. Violència psicològica
4. Violència social
5. Violència vicària
6. Violència sexual
7. Violència econòmica
8. Violència patrimonial
INFOGRAFIES Y MATERIAL FORMATIU
Creació de materials perquè els joves puguen reflexionar, prendre consciència i empatitzar, treballant el pensament crític sobre el sexisme i la violència de gènere. Aquests materials estan generats recolzant-se en elements gràfics, mitjançant infografies.
S’utilitza un llenguatge respectuós i proper als joves, versant sobre:
1. Deconstruint la discriminació de gènere.
2. Identificació del cibermasclisme.
3. Control emocional en xarxes socials.
4. Resolució de conflictes.
5. Educació afectiva i sexual en igualtat.
6. Autonomia personal i indepèndencia.
7. Fomentant l’empatia en situacions de desigualtat i de violència.
8. Masculinitats igualitàries i feminitats empoderades.
9. Perills en les xarxes socials: Sexting, doxing, grooming, ciberstalking, pornovenjances.