Es presenta el quart any del Programa *JOVESPOOC amb l’objectiu de continuar preparant materials adaptats perquè els joves de la nostra província cobrint aspectes de la seua educació no-formal i informal complementària i necessària per al correcte ús de les tecnologies i les xarxes socials. Si bé parlem que els joves de 12 a 30 anys són natius digitals, no tots han rebut una formació sobre la correcta seguretat en l’ús d’Internet, sobre la correcta protecció de la seua identitat digital, sobre control de permisos d’apps, ús d’antivirus, *fake *news, coneixement de programari #maligne, protegir-se de conductes com el ciberassetjament, suplantació d’identitat, etc. És important prendre mesures per a previndre i combatre el *ciberbullying, incloent-hi l’educació sobre l’ús responsable de la tecnologia, la supervisió parental i el suport a les víctimes d’assetjament.

Per a aquest quart any pretenem continuar aplicant els desenvolupaments dels tres anys anteriors i afegir i aprofundir en els aspectes dels riscos en l’ús de les xarxes socials i d’Internet per part dels joves, per a previndre especialment el ciberassetjament i altres pràctiques de risc com l’exposició a continguts inapropiats o violents que poden afectar el seu desenvolupament emocional i psicològic.

Les xarxes socials i Internet són els mitjans en els quals es donen noves pràctiques. S’han adaptat terminologies anglosaxones per a descriure-les i el primer pas és conéixer-les per a poder donar les pautes per a previndre-les, identificar-les i denunciar-les si és el cas.

Per a això prepararem un curs que s’incorporarà a la plataforma *SPOOC i cinc infografies que versaran sobre:
Ciberassetjament: definir-ho; detectar-ho; els rols involucrats; com actuar.
Usant visual *thinking per a previndre el ciberassetjament
Sabries distingir tots aquests neologismes?: *Hikikomori; *Grooming, *Phising, *Sexting i *Sextorsión, *Happy *Slapping, *Stalking, Gossip Pràctiques de risc en xarxes socials i Internet i consells per a evitar-les. Una infografia per a professors, pares o tutors sobre els límits saludables en l’ús de les xarxes socials i el “sharenting”.

Com a complement al curs es crearà un vídeo animat mitjançant la tècnica de vídeo *scribing per a reforçar els conceptes, previndre’ls i com actuar en cada cas.

Es realitzaran des de tallers pràctics fins a xarrades relacionades i els desenvolupaments es prepararen per a una plataforma e-learning en format *SPOOC (https://bluebeehive.eu/course/formacion-jovespooc/ ), perquè els joves puguen accedir a coneixements del seu interés relacionats amb Internet i les xarxes socials, així com de les tecnologies tractades en el projecte.
El programa *JOVESPOOC ja és un referent perquè els joves puguen realitzar tallers i aprendre sobre les noves tecnologies, proporcionant alternatives creatives que puguen fomentar l’emprenedoria, al mateix temps que es tractaran aquells temes rellevants perquè en prengueu coneixement i formació actualitzada.

D’aquesta manera el Programa *JOVESPOOC àmplia l’oferta de tallers pràctics i permet adquirir a més coneixements de manera oberta i al ritme de cada jove connectant-se a la plataforma en línia.

Aquest Programa ens permet tindre materials propis i ampliar la nostra oferta d’acció entre els joves, complint amb els nostres objectius marcats en els estatuts de l’associació.

Tots els materials elaborats seran llicenciats sota copyleft *Creative *Commons i serà un material educatiu que s’afegirà a la nostra oferta de formació no formal que es realitza en xarrades, tallers, extraescolars.