EticAI – Fomentant l’ús ètic de la intel·ligència artificial als estudiants i les seves famílies

El Programa EticAI pretén oferir un entorn de coneixement per a escoles, estudiants i famílies sobre l‟ús adequat i els riscos de les aplicacions d‟Intel·ligència Artificial (IA) i treballar sobre els valors ètics en l‟aplicació d‟aquesta tecnologia disruptiva.

Implementar la IA de manera ètica i reflexiva no només millora la qualitat de l’educació, sinó que també prepara els estudiants per ser ciutadans responsables i conscients en un món cada cop més digital

Treballarem l’educació en valors:

  • Foment del pensament crític. És important ensenyar els estudiants a qüestionar i analitzar la informació proporcionada pels sistemes de IA. Això els ajuda a desenvolupar habilitats de pensament crític i no dependre cegament de la tecnologia.
  • Ètica digital. Els estudiants aprendran sobre lètica digital i lús responsable de la tecnologia. Això inclou temes com la privadesa, la seguretat en línia i el respecte pels altres en l’entorn digital.
  • Inclusió i diversitat. Promourem la inclusió i la diversitat, respectant tothom i assegurant que tots els estudiants se sentin valorats i respectats, independentment dels seus antecedents o habilitats.
  • Col·laboració i empatia. Fomentarem la col·laboració i l’empatia entre els estudiants com a element crucial per crear un ambient educatiu positiu. La IA ha de ser una eina per donar suport a aquestes habilitats, però és important que els valors humans segueixin sent el centre de leducació.

Este programa pretende encontrar los usuarios encuentren un equilibrio entre la vida usando la tecnología y la vida sin ella. Tener la capacidad y el pensamiento crítico para seleccionar la información que necesitamos dentro de la gran abundancia disponible, e ignoramos aquella que no es necesaria y que es superflua. La IA debe ser una herramienta de apoyo, nunca un reemplazo en la enseñanza y el aprendizaje. Debemos priorizar los resultados del aprendizaje.

El profesor debe conocer cómo utilizarla en sus clases, las familias cómo aconsejar a sus hijos y los estudiantes cómo usarla para complementar su aprendizaje bajo la guía de los profesores, que no pueden ser sustituidos por una herramienta que presenta los mismos sesgos que presentan los humanos, puesto que esta creada a partir de datos gene

Aquest programa pretén trobar els usuaris trobin un equilibri entre la vida usant la tecnologia i la vida sense. Tenir la capacitat i el pensament crític per seleccionar la informació que necessitem dins de la gran abundància disponible, i ignorem aquella que no és necessària i que és supèrflua. La IA ha de ser una eina de suport, mai un reemplaçament a l’ensenyament i l’aprenentatge.

El professor ha de conèixer com utilitzar-la a les seves classes, les famílies com aconsellar els seus fills i els estudiants com fer-la servir per complementar el seu aprenentatge sota la guia dels professors, que no poden ser substituïts per una eina que presenta els mateixos biaixos que presenten els humans , ja que aquesta creada a partir de dades generades pels humans.

Implementar principis ètics en l’ús de la IA presenta diversos reptes:

  • Complexitat tècnica. La IA és intrínsecament complexa, i garantir que els models siguin ètics requereix un profund coneixement tècnic.
  • Biaix algorítmic. Els models d’IA tenen biaixos inherents a les dades d’entrenament, i de vegades es donen resultats discriminatoris. Identificar i mitigar aquests biaixos és un desafiament constant en l’ús de la IA.
  • Conflictes d’interessos Les empreses pretenen maximitzar guanys i no sempre apliquen principis ètics. Per això està en marxa una legislació europea que intentés regular aquests aspectes.
  • Manca de regulació clara. Encara que hi ha directrius ètiques, no hi ha una regulació global uniforme per a la IA.
  • Això dificulta l’aplicació coherent de principis ètics.
  • Canvis ràpids a la tecnologia. La IA evoluciona ràpidament, i els principis ètics han d’adaptar-se constantment.
  • Educació i consciència. La manca de comprensió sobre la IA i l’ètica és un obstacle per a la seva correcta implementació.

EticAI proprociona:
Una Guia per a docents.
20 fitxes de ferramentes que apliquen IA per a estudiants.
Dos vídeos i dues infografies per a les famílies.

 

No hi ha arxius per mostrar.

20 FERRAMENTES IA

 

VÍDEOS

 

 

INFOGRAFIES

El programa EticAI de l’Associació Educativa i Cultural Blue Beehive ha estat subvencionat per la Conselleria d’Educació, Cultura, Universitats i Ocupació a través del programa: accions i programes educatius innovadors que promouen l’educació intercultural i en valors, desenvolupat per entitats privades sense ànim de lucre de la Comunitat Valenciana en el curs escolar 2023-2024