El cinquè any del programa ADITOK ha estat reeixit a abordar les addiccions tecnològiques i les apostes en línia en joves, proporcionant eines i coneixements per a la prevenció i la intervenció primerenca. Aquest cinquè any ens hem centrat en la Intel·ligència Artificial (IA) generativa i els sistemes d’IA que poden contribuir a les addiccions tecnològiques en joves.

Creació de materials educatius:

1. Vídeo: S’ha desenvolupat un vídeo i la web de Blue Beehive, abordant l’ús i l’abús de videojocs, xarxes socials i aplicacions.

Infografies: S’han creat 3 infografies per fer visibles els riscos, la reflexió i les mesures de prevenció.

2. Tallers educatius

Escoles: S’han fet tallers pràctics durant el període no lectiu, Nadal, setmana de primavera i estiu.

Contingut: Els tallers han fet servir vídeos i còmics per generar coneixement, reflexió i debat sobre l’ús de les TIC.

3. Anàlisi de la IA

Estudi de la IA: Hem analitzat com la IA contribueix a les addiccions tecnològiques i ha creat contingut preventiu.

Infografies sobre IA: S’han generat dues infografies sobre l’ús de la IA en recomanacions i el seu impacte als joves.

4. Apostes en línia Aquest any també s’han abordat les apostes en línia en múltiples plataformes. Es van tractar temes com:
– Problemes per menors i joves adults.
– Detecció i prevenció de problemes d’apostes en línia en joves.
– Comportament d’apostes a adolescents.
– Publicitat d’apostes com a factor macrosocial.
– Directrius preventives basades en la intervenció parental.
– Senyals comuns de problemes amb les apostes.
– Directrius dacció i comunicació en cas de problemes.

Aquest vídeo exposa les característiques d‟un comportament d‟apostes problemàtic i reconèixer els factors principals que prediuen aquest comportament en adolescents. També s’han ofert directrius per a la intervenció parental i la detecció de problemes d’apostes.

S’han abordat els riscos de la intel·ligència artificial aplicada per les empreses digitals per generar conductes addictives per part dels usuaris. Aquestes tècniques són un risc per al col·lectiu dels joves que és vulnerable i susceptible d’acceptar l’ús que se’ls proposa sense reflexionar sobre les conseqüències.

Identificació i creació de materials educatius per reconèixer les contribucions de la IA a les Addiccions Tecnològiques:

  1. Personalització de l’experiència de l’usuari: Els algorismes d’IA a les xarxes socials personalitzen el contingut mostrat als usuaris, augmentant el temps que passen els joves en aquestes plataformes i potencialment portant a un ús excessiu.
  2. Recomanacions en plataformes de streaming: Les plataformes de streaming utilitzen IA per recomanar contingut basat en l’historial de visualització, cosa que pot portar els joves a passar més temps veient vídeos.
  3. Experiències de joc immersives: Els videojocs fan servir IA per crear experiències més immersives i desafiadores, augmentant-ne l’atractiu i el temps d’ús.
  4. Interaccions socials facilitades per IA: Algunes plataformes utilitzen IA per facilitar interaccions socials, com els xats de veu automatitzats en videojocs, incrementant el temps que els joves passen en aquestes plataformes.
  5. Notificacions basades en IA: Les aplicacions utilitzen IA per determinar el millor moment per enviar notificacions, augmentant la interacció amb laplicació. Anàlisi i prevenció Un expert en IA ha analitzat aquestes situacions i ha creat contingut preventiu. A més, s’han generat dues infografies sobre l’ús de la IA en recomanacions i el seu impacte als joves. Implementació d’IA i addiccions tecnològiques La implementació d’IA en aplicacions tecnològiques pot contribuir a les addiccions a la tecnologia. És crucial informar sobre el seu funcionament, ús per part de les companyies tecnològiques i com limitar-ne l’ús mitjançant configuracions de privadesa adequades. A més de tot això, s’han abordat les addiccions als videojocs i s’ofereixen consells sobre eines de control parental i resolució de conflictes relacionats amb l’ús excessiu de tecnologies. Es va crear una infografia per resumir visualment aquests punts..

Detecció i prevenció de comportaments addictius

S’han revisat aplicacions i recomanacions per detectar comportaments addictius i proporcionar intervencions primerenques. Pares i educadors poden utilitzar eines de control parental i configuracions de privadesa per limitar el temps que els joves passen en plataformes digitals.

El desenvolupament incremental del programa ha convertit el web d’ADITOK en un referent per a joves, familiars i professors.